Tak čo?! Frapé alebo ľadovú kávu?

Autor: Gabriela Onušková | 31.3.2018 o 21:53 | Karma článku: 1,03 | Prečítané:  179x

Leto sa blíži a nie vždy dostanete chuť na horúcu šálku kávy. A presne pre takéto prípady tu máme dve podobné formy prípravy kávových nápojov, ktoré si mnohí kávičkári zamieňajú.

Hovorí sa, že život bez kávy by bol strašidelný. Ale nepreháňajme to, strašidelný by bol len pre vaše okolie ;-)  (ak by ste sa "nenatankovali" dostatočnou dávkou kofeínu). Avšak v letných mesiacoch je vám možno milšie osviežiť sa niečim studeným, ale za to stále "kávovým".  Čo si vyberiete?

Frapé pochádza z Grécka a za jeho „otca“ sa považuje zamestnanec firmy Nestlé.  Keď sa konal veľtrh v Solúne, počas pauzy na kávu, do svojej šálky pridal namiesto horúcej vody studenú a prvé frapé uzrelo svetlo sveta. Ide teda o formu kávy, v ktorej sa šľahá espresso s ľadom, studenou vodou alebo mliekom a na vrchu má hustú penu.

 

Ľadová káva sa pripravuje podobne ako frapé, až na jednu maličkosť. Kávu rozmiešame so studenou vodou, pridáme ľad, primiešame vanilkovú zmrzlinu a napokon ozdobíme šľahačkou. Na  dekoráciu sa na šľahačkovú vrstvu zvykne nasypať škorica, kakao či oriešky alebo sa poleje toppingom. Počas horúcich letných dní  ľadová káva nahrádza dezert na záver slávnostných obedov a večerí.

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

DOMOV

Je Rybanič whistleblower? Odborníci sa nezhodli

Rybanič chce názor Súdneho dvora Európskej únie.

DOBRÉ RÁNO

Dobré ráno: Kam chodíte, aj keď hovoríte opak

Ako sa ázijské bistrá zmenili za posledných dvadsať rokov.

Komentár Zuzany Kepplovej

Na Dankovom diplome vlastne nezáleží

Bol by to prezident, v ktorom by nejeden našinec spoznal vlastný príbeh.


Už ste čítali?